fbpx

Musiikkikoulu Ilonen uudenlaisen oppimisympäristön takana – Urkumusiikki.fi avaa urkujen maailman kaikille

Minulle rakkaan musiikkikasvatuksen ja opetuksen ohessa olen myös intohimoinen urkuri. Innostuin aikanaan uruista harrastettuani pianonsoittoa ja balettia. Urkujen äänimaailma ja monipuolisuus kiehtoivat. Urkuja soitetaan myös jaloilla mikä vaatii hyvää koordinaatiota, joten tuntui, että myös tanssitaustasta oli hyötyä.

Olen soittanut urkuja sadoissa erilaisissa tilaisuuksissa ja myös konsertoinut Suomessa ja ulkomailla. Viime vuosina olen käynyt kouluissa pitämässä konsertteja ja esittelemässä urkuja. Koulukäynneillä olen huomannut, että urut on monille vieras soitin. Tämä on ymmärrettävää, koska urkuja näkee lähinnä kirkoissa ja konserttisaleissa. Nykyään on onneksi myös virtuaaliurkuja (eli pienikokoisia digitaalisia urkuja), mikä mahdollistaa urkujen hankkimisen myös koteihin. 

Lapset ja nuoret ovat aina olleet tosi innostuneita uruista kun olen esitellyt niitä, joten päädyin pohtimaan miten saisin tuotua urut ja urkumusiikin paremmin lasten luo. Näin syntyi ajatus urkumusiikki.fi-sivuston kehittämisestä. Sivustolla pääsee katsomaan hauskoja animoituja opetusvideoita, tekemään tietovisoja, rakentamaan omat urut ja kuuntelemaan soittonäytteitä. Pari vuotta siinä kesti, mutta vuoden 2024 alussa tuli valmista. Hankkeessa oli mukana mm. kuvittaja, animoija, ohjelmoija, graafikko, videotuottaja, musiikkikouluni opettajia ja perheeni. Vapaa-ajan ongelmia ei siis ole ollut viimeisten parin vuoden aikana!

Osaksi alakoulujen musiikinopetusta

Urkumusiikki.fi on suunniteltu alakoulujen musiikinopetukseen. Erityisen hyvin se sopii 1-4-luokkalaisille. Sivusto tukee peruskoulun opetussuunnitelman tavoitteita edistäen oppimisen iloa, luovuutta ja oivaltamista. Pelillisyys on todettu tehokkaaksi oppimistavaksi. Urkumusiikki.fi tarjoaa opettajille monipuolisen työkalun musiikin opetukseen. Sivusto soveltuu mainiosti myös itseopiskeluun.

Opettajat voivat hyödyntää sivustoa ilman urkuihin liittyvää erityisosaamista, mikä tekee urkujen esittelystä helppoa. Urkumusiikki.fi on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, joten se palvelee laajasti eri kieliryhmiä.

Katso esittelyvideo ja tutustu sivustoon osoitteessa urkumusiikki.fi!

Toivotan kaikille mukavia hetkiä sivuston parissa!

Tiina Ilonen