fbpx

Mitä bändisoitto on ja kuinka sitä opiskellaan

Tavallisesti bändiin kuuluvat kitara, basso, rummut ja piano, eli koskettimet. Joissakin bändeissä on kitaran ja koskettimien sijaan kaksi kitaristia ja toisissa on puolestaan vain kitara tai vain koskettimet. 

Bändin voi perustaa kuka tahansa. Jos haluat perustaa bändin, mutta et tunne muita soittajia voit silti ilmoittautua Musiikkikoulu Ilosen bändiopetukseen, jossa on muitakin bändisoitosta innostuneita. Toinen vaihtoehto on kysyä oman koulusi musiikinopettajalta, joka varmasti tietää muita soittoharrastuksesta innostuneita. Bändit harjoittelevat useimmiten kerran viikossa tiloissamme. Bänditunneilla harjoittelu on ohjattua ja opettaja opettaa soittajia kehittymään sekä omissa soittimissaan sekä hioo bändin yhteissoundia. Opettaja myös neuvoo, mikä soitin soittaa mitäkin. Esimerkiksi piano ja kitara soittavat usein sointuja, mutta eri rytmissä. Rummuilla ja bassolla ei myöskään soiteta aina samaa rytmiä, vaan sillä on vaikutusta minkä tyylinen itse kappale on ja mitä muut soittajat soittavat. 

Bändi valitsee ohjelmistonsa joko itsenäisesti tai bändiopettajan avustuksella. Varsinkin aloittelevien bändien on hyvä kysyä bändiopettajan neuvoa, sillä tämä pystyy mitoittamaan soitettavien kappaleiden haastavuuden kunkin soittajan yksilöllisen kehitystason mukaan. Bändiopettaja näyttää kullekin soittajalle, mitä tämän tulee soittaa. Opettaja kuulee bändin soiton kokonaisuudessaan, toisin kuin monesti omaan soittostemmaansa keskittyvät bändin jäsenet, ja pystyy korjaamaan virheitä tai epätarkkuuksia yksittäisten soittajien soitossa ja näin parantamaan yhteissoittoa. Tämä auttaa bändiä kehittymään nopeammin.